Palotás Község Hivatalos honlapja - Akadálymentes változat 

Bemutatkoznak a néptáncosok

„Egy élet a tánc, melyben lélek a dal.”

           
Talán ezzel az idézettel tudjuk leginkább kifejezni azt, ami a tánccal, a dallal és ami a legfontosabb, a közösségi léttel kapcsolatban megfogalmazódik bennünk. 1978 óta, 30 éve folyik néptánc oktatás Palotás községben. Ekkor alakult meg Gergelyné Tóháti Ilona vezetésével a Boróka Gyermektánccsoport. 1983-ban szükségessé vált a csoport utánpótlását felkarolni, így jött létre a Kenderike Néptánccsoport. 1985-ben a Boróka feloszlásával a Kenderikére hárult a feladat, hogy képviselje Palotást megyei, országos és nemzetközi megmérettetéseken. 1986-ban és 1988-ban az együttes művészeti vezetője szakmai, az együttes pedig Nívódíjat kapott. 1997-ben Gergelyné Tóháti Ilona elköltözött a településről, s ekkor felbomlott a csoport. Ezáltal egyfajta űr keletkezett. Űr töltötte be az emberek szívét és már a programok sem voltak olyan felemelőek, mint akkor, mikor az ember a saját gyermekét látta a színpadon szerepelni.
Ezt szerettük volna megszüntetni azáltal, hogy új csoportot, illetve csoportokat hozunk létre. A csoportok létrehozása egyáltalán nem ment nehezen, mert mindenki emlékezett még a Borókára és a régi Kenderikére és bizony sokan a jelenlegi csoportok tagjai közül már a „régiek” gyermekei. 1998. novemberében indítottuk el újra a gyermek néptánc oktatást a Művelődési Házban és a csoport vezetésére Horváth István pásztói pedagógust kértük fel, ő 1999 júniusáig vezette a csoportot.
1999 októberében, a szüreti felvonuláson és bálon felbuzdulva, újra indítottuk a gyermek néptánc oktatást, immár Hasznosi Norbert vezetésével, aki hetente két alkalommal tartott próbát a gyerekeknek. 2000-ben 58 gyerek volt a taglétszám, ezért csoportbontásra volt szükség.
A csoportok főleg helyi rendezvényeken szerepelnek, de nagy sikerrel mutatkoztak be a környező településeken is. Néhányan a régi Kenderikések közül szintén kedvet kaptak a néptánchoz, a régi közösség felelevenítéséhez. 1999. március 15-e alkalmából alakult meg a felnőtt csoport. Leginkább kedvtelésből jönnek össze, a magunk örömére, péntek esténként.
Főként a régi koreográfiákat elevenítették fel, de megpró­bálkoztak az erdélyi táncok tanulásával is. Azonban nemcsak néptánccal mutatkozik be a csoport, hanem a tánc, a zene és az irodalom elemeit is sikeresen ötvözi.
2005-ben Jeléné Almási Ágnes vette át a csoportok vezetését, és már nemcsak a művelődési ház falai között folyt, és folyik azóta is néptánc oktatás, hanem iskolai tanóra keretei között is. Annyi volt azonban a táncos lábú és táncos kedvű gyermek, hogy még egy csoportot indítottunk, Rózsafa néven, amelynek vezetői, Bali Veronika Katalin és Nagymarosi Richárd.
Mindkét néptánccsoport rendszeres szereplője volt a helyi rendezvényeknek: március 15, majális, gyermeknap, falunap, augusztus 20, szüreti felvonulás, idősek napja, karácsony. A helyi fellépések mellett sikeresen szerepeltek Kisbágyon, Szarvasgede, Héhalom és Egyházasdengeleg rendezvényein, valamint fesztiválokon is szép eredményekkel mutatkoztak be. Részt vettek a Szécsényben a Szólótánc Fesztiválon, Pásztón a Tehetséges Gyermekekért fesztiválon, ahol mindkét csoport elismerésben részesült. A zsűri és számos szakember véleménye szerint: „ AZ együttesek tagjai fejlődőképes, tiszta hangú, jó ritmusérzékű gyerekek, akik élvezik az együttes táncot és rendkívül jó hangulatot teremtenek a színpadon.
2006 és 2007 nyarán a néptánccsoportok vezetői egyhetes néptánc tábort szerveztek, amelyeken kilenc település hét néptánc csoportjának tagjai vehettek részt. 2007-ben ezt Leader pályázati támogatásból sikerült megvalósítani, 2008-ban pedig szülői támogatással.

A csoportok feldolgozták már Magyaroroszág számos nagy tájegységének hagyományait: Szatmár, Délalföld, Kalocsa, Palócföld, Dunántúl, Somogy, Rábaköz tájegységek táncai szerepelnek repertoárjukon. Ezeket bővítenék mezőföldi, illetve széki táncok, illetve hagyományok megismerésével és tanulásával, valamint ezeket szeretnék megismertetni a helyi és környékbeli települések lakosaival.
A néptáncosokat évente egy kisebb összeggel tudja támogatni a képviselő testület, valamint pályázati úton próbálnak pénzt szerezni céljaik megvalósításához. Évente szerveznek egy-egy jótékonysági gálaműsort is, amelyből jelmeztárukat próbálják pótolni, újítgatni. Zenekart ritkán tudnak hívni, de alkalmanként azért sikerül, ami nagyban emeli előadásuk színvonalát is. Az együttesek 2008-ban Szlovákiába és Lengyelországba kaptak meghívást.

Sajnos a Rózsafa 2009-ben másik településen folytatja munkáját, így jelenleg egy néptánccsoport, a Kenderike működik Palotáson.

A Kenderike Néptánccsoport nagy sikert aratott a XI. Veszprémi Játékok” keretében megrendezett nemzetközi gyermek és összművészeti fesztiválon. A 2009. április 15. és április 19. között tartott eseményen a rimóci táncukért Arany Diploma minősítést nyertek, melynek nemcsak a néptánccsoport tagjai, a szülők, hanem az önkormányzat is nagyon örült.
A táncosok egyúttal meghívást kaptak az ősszel szintén Veszprémben megrendezendő nemzetközi néptáncfesztiválra.

Gratulálunk a csoportnak és csoportvezetőjüknek, Jeléné Almási Ágnesnek.

 

 

Kenderike 2009.04.18.

 

Kenderike 2009.04.18.

 


 

Székhelye: Palotás, Szabadság út 24.

Alapítás időpontja:

- Utánpótlás csoport: 1998. december 3.

- Kenderike csoport újjáalakulása: 1999. március 5.

Célja, tevékenysége:

- A néptánc alapjainak elsajátítása.

- Népi hagyományok, népi táncok elsajátítása.

- A népi kultúra ápolása.

Képviselő neve, címe: Jeléné Almási Ágnes

Palotás, Szabadság út 6o/a.