Palotás Község Hivatalos honlapja - Akadálymentes változatPalotás Ifjúságáért Alapítvány
1998 – 2008.
Alapítók: Almási Lajos, Bali János, Krekács Sándor, Urbán László, Vas Adorján.
Kurátorok 1998-tól 2003-ig: Csepela Csabáné, Farkas Gusztáv, Maczó Pál, Krácser Péter, Siposné Kiss Mónika, Szabó Mihály, Tóth Marianna, Varga Csaba, Vidáné Zachar Ildikó, Vinczéné Pálinkás Erika.
Kurátorok 2003- 2009. augusztusáig: Jeléné Almási Ágnes elnök, Kékesi Csilla titkár, Tóth Arnold, Varga Erika, Vinczéné Pálinkás Erika.
Kurátorok 2009. szeptemberétől: Kékesi Csilla elnök, Polonkai Katalin, Sebák Gábor, Szűcs Pál, Vinczéné Pálinkás Erika titkár.

2008-2009. évi tevékenységünk bemutatása

Szervezetünk 2008-2009. évben is az alapító okiratában megfogalmazott célokat valósította meg. Így a település közösségi és kulturális életének fellendítése érdekében szervezte meg a játszóházakat, a kézműves foglalkozásokat, a majálist, a gyermeknapot a művelődési ház és a különböző civil szervezetek együttműködésével.
A hagyományápolás terén szervezetünk a művelődési házzal közösen szervezi meg a szüreti felvonulást és bált, melynek bevételéből fedezzük a későbbi gyermekeknek szóló rendezvényeinket. Évente egyszer mi fizetünk egy óvodás-iskolás gyermekeknek szóló báb- vagy mesejátékot a művelődési házban, melyre nemcsak a helyieket hívjuk, hanem a környékbeli iskolásoknak, óvodásoknak is szólunk.
A tehetséges gyermekek, fiatalok felkutatása, támogatása feladataink között szerepelt a népdaléneklési verseny, a vers- és mesemondó verseny megrendezése is, ahol több tehetséges gyermekre is bukkantunk. A hagyományok ápolását, a tehetségek felismerését is fontosnak tartjuk, s a községi általános iskolai korú gyermek néptánccsoportok működését is támogatjuk pénzadományainkkal. Itt kell megemlítenünk azt a kezdeményezésünket is, hogy évente kiadjuk a „Palotás legaktívabb gyermeke” címet annak (azoknak), akik közösségi aktivitásukkal sokat tettek Palotásért, az itt élő gyermekekért. Volt, amikor nemcsak gyermekkorúnak (14 évesig), hanem az ifjúsági korosztályba tartozó fiatal, 17 éves aktívának is ítéltünk díjat. A tehetségek felkutatásakor pártfogoljuk azokat a fiatalokat is, akik versírással, újságírással foglalkoznak, nekik bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk a Művelődési Házzal közösen. (Magyar Kultúra Napja, Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény).
A gyermekek, fiatalok egészséges életmódra való nevelését az évente rendszeresen megszervezett községi egészségnapok, a sportvetélkedőkkel tarkított nyári tábor megszervezésével segítettük elő. Az egészségnapon nemcsak a gyermekek, fiatalok, hanem szüleik, nagyszüleik, közvetve az egész lakosság életvitelének megváltoztatásában segítünk, ahol a kondigépeinket ingyen lehet használni, előadások vannak a bio élelmiszerekről, lehet egészséges ételeket kóstolni, védőnői előadást meghallgatni. Természetesen mindig valami újat találunk ki, sohasem egyforma egyik egészségnapunk sem. Volt már gyógytornász, gyógymasszőr, kártyából jósoló jövendőmondó, közösségi játékokat tanító fejlesztő pedagógus és még sorolhatnánk. Ahhoz, hogy még színvonalasabban tudjuk programunkat megvalósítani, vásároltunk vérnyomás- és testzsírmérőt is, melyet már használtunk is rendezvényünkön.
A már meglévő sporteszközeink segítségével szintén elősegítjük, hogy többet mozogjanak. A trambulin, a ping-pong asztal, a labdák, a hullahopp karikák, és tavaly, a jubileumunkra vásárolt biliárdasztal, a különféle társasjátékaink mind-mind ezt a célt szolgálják. A diák és szabadidő sport szervezése, fejlesztése keretén belül többször vásároltunk a gyermekfutballt űző gyermekek részére felszereléseket, labdákat, bójákat, amiket a versenyeiken használhatnak, valamint támogattuk pénzadománnyal az iskolai nyári DÖK tábort is. Az egészséges életmódra való nevelés egyik eszközeként alkalmazzuk a szervezett kirándulásokat is, ahol nemcsak a táj szépségében gyönyörködhetnek, hanem mozognak is a friss levegőn.
A környezetvédelem területén minden évben megszervezzük a fémhulladék-gyűjtést, ami az mellett, hogy segíti a községet tisztábbá tenni, a befolyt összegből még kirándulni is elvisszük a résztvevő gyermekeket. Tavaly Nőtincsre és Ipolytarnócra kirándultunk a gyerekekkel, akik szép élményekkel gazdagodtak. A természeti értékek és területek védelme, fejlesztése címszónál elsősorban a helyi tavunk jut eszünkbe, ahová minden évben egyszer elmegyünk a gyermekekkel. Felszedjük a tó körül található szemetet, így is óvva a környezetünket.
Az információszerzés fontosságát ma már nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ennek érdekében szerveztük meg pályázati támogatás segítségével Netrekész tanfolyamunkat, melyen Palotás és Kisbágyon községek lakóiból 80 fő ismerkedett meg a számítástechnika alapelveivel, s az internettel. Oktató tanár segítségével, és új számítástechnikai eszközök beszerzésével valósult meg programunk, melyet sikeresnek ítélünk meg a visszajelzések alapján. Sikerült jó kapcsolatot kialakítani olyan személyekkel, intézményekkel is, akik eddig nem vettek részt programjainkon.
Az információszerzéshez hozzájárult még, hogy egy segítőkész magánszemély jóvoltából tavaly használt számítógép monitorokhoz is jutottunk, melyből 16 gyermek kapott otthonra ingyenesen. Örömünkre sokan megköszönték, hogy ilyen adományhoz jutottak.
Évente 12-18 db pályázatot adunk be, melynek közel fele sikeres. Így tudtunk projektort, laptopot, számítógépeket, vízforralót, pendrivet, szünetmentes áramforrást, XP programot, új számítógép monitort, memóriakártyát a digitális fényképezőgépbe, flipchart táblát, fesztiválsátrakat, függönyt vásárolni a rendezvényeink mellett. Az Ökotárs Alapítványtól is nyertünk egy nagyobb összeget, melyből kerti bútorokat és facsemetéket vásároltunk a kialakított pihenőparkba.
A lakosság által felajánlott SZJA 1%-a is segíti céljaink elérését, melyért adományozóinknak tartozunk köszönettel.
2008-ban alapítványunk 10 éves jubileumát ünnepelte. 1998-ban alapította 5 alapító tag, akik terveiket az alapító okiratban felvázolták. Ebben az ifjúságvédelem, a tehetséges gyermekek felkutatása, támogatása, a környezet védelme, Palotás kulturális és közösségi életének fellendítése, a sport, a mozgás szeretetének támogatása egyaránt szerepelt. Céljainkat eddig sikerült megvalósítanunk. A kuratóriumi tagok segítéségével, szakmai munkájukkal és a pályázatok írásával eddig csak gyarapodott vagyonunk. Sok rendezvény valósítottunk meg ezen időszak alatt, melyeket tovább folytatva szeretnénk 2009-ben és utána is feladatainkat elvégezni.
A 2008. május 31-én megrendezett jubileumi ünnepségen, mely egy sorozat utolsó állomása volt, az elmúlt 10 év fotóiból, kiadványaiból kiállítást szerveztünk, és az ünnepségsorozat végén egy kis vacsorára, koccintásra hívtuk mindazokat, akik segítették törekvéseinket.
Tovább folytattuk a helyi civil szervezetek műsorainak, rendezvényeinek a támogatását, (néptánccsoportoknak zenekar biztosítása, sportolóinknak felszerelések vásárlása) az eszközparkunknak bővítését, hogy céljainkat közösen érjük el.
Az előző évek támogatásaiból megvásárolt eszközök, a számítógépes szoftverek vásárlása, a felújítások, s az új játékok, kellékek beszerzése már eddig is nagy hasznunkra volt. Segítségükkel tudjuk munkánkat színvonalasan végezni, hiszen a számítógép a pályázatok írásakor, plakátszerkesztésekkor, vetélkedők, műsorok összeállításához, illetve az alapítvány adatainak, pályázatoknak a felviteléhez nagyon fontos, a játékokat, kellékeket pedig minden rendezvényünkhöz fel tudjuk használni. Így sikerült pl. a megvásárolt 2 db nagyméretű fesztiválsátrunkat minden közösségi rendezvényre a művelődési házzal közösen biztosítani (majális, gyermeknap, falunap, stb.), vagy például az elkészíttetett függönnyel  a művelődési ház előterét díszíteni.
A szülők támogatása a felajánlott munkákból, a kirándulásokon a felvigyázásból, a kézműves foglalkozásokon, a rendrakáson át sok mindenre kiterjed. Ezért is örülünk annak, hogy a gyermekek mellett szüleik támogatására is mindig számíthatunk.
Az iskoláskorú gyermekek támogatása mellett aktívan kezdeményezünk, és részt veszünk segítőként, koordinálóként olyan közösségi megmozdulásokon, helyi rendezvényeken, ahol a már nagyobb, 15-25 éves korosztály tagjai mutatkoznak be. (MAMUSZ fesztivál, Falunap, teaházak) Itt rendszeresen találkozunk, beszélgetünk a fiatalokkal, természetbeni ajándékokat  (papírkarton, kréta, CD, morzsolt kukorica, stb.) és díjakat ajánlunk fel, de emellett a kapcsolatunk kétoldalú, hiszen mi is számíthatunk segítségükre programjaink megvalósításakor. Így például a gyermeki arcfestésnél, a hennázásnál, a töklámpa készítésnél, egészségnap megszervezésénél, vagy a tinidiszkó megrendezésénél számíthatunk rájuk, és segítségükre.
Örömmel tölt el bennünket, hogy minden korosztályból, generációból adódnak segítőink (Nyugdíjas Klub, Ifjúsági Vöröskereszt, Palotási Fiatalok Szervezete, Tevékeny Nők Társasága), akik munkájuk révén értéket hoznak létre községünkben. Örülünk annak, hogy megtaláltuk a hangot azokkal is, akik hozzáértésükkel, segítségnyújtásukkal eddig csak saját kis, közösségükben szorgoskodtak, de most alapítványunk munkáját is segítik, patronálnak minket.
Hiszünk abban, hogy segítségükkel, közösségi megmozdulásainkkal továbbra is még több színes, színvonalas és maradandó programot szervezhetünk Palotás ifjúságának!
2008-2009. évi programjaink, rendezvényeink
A 2008-as évben a legfontosabb programunk az alapítvány 10. évfordulójának a megünneplése volt, melyre már hónapokkal azelőtt készültünk. Meghívtuk erre az ünnepi rendezvényünkre mindazokat, akik az eltelt 10 év során valamilyen módon segítettek bennünket céljaink megvalósulásában. Az ünnepségen adtuk át a szokásos, évente a gyermeknapon átadott „Palotás Legaktívabb Gyermeke” címet is egy helyi iskolásnak, akinek feladata a díj átvétele mellett az volt, hogy az alapítványi titkárral közösen átvágja azt a piros szalagot, mellyel a művelődési háznak, a jubileumra vett biliárdasztalt ajándékoztuk a fiatalok örömére. Reméljük, még sok-sok 10 évünk lesz mindezek megvalósítására, mellyel tehetünk Palotás gyermekeiért, fiataljaiért. Az est képeiből levelünkhöz mellékletként csatolunk egy párat. A 2008-as nyár folyamán több rendezvényünk volt, így például a fémhulladék gyűjtés, amelynél a befolyt összegből a Nógrád megyei Nőtincsre és Ipolytarnócra vittük el a gyerekeket. Jól sikerült kirándulás volt. A falunapon, melyet 2008-ban július 19-én rendeztek meg, ugyancsak sok segítséget nyújtott alapítványunk. A rendezvény lebonyolításában a kuratóriumi tagok nagy aktivitással vettek részt. A Netrekész pályázatunk, mely megvalósításának lehetőségét a Közlekedési és Gazdasági Minisztériumtól nyertük el, nagyon jó sikerült. 80 fő ismerkedett az internettel, akik közül a falubeli fiatalokon túl sok volt a középkorú és nyugdíjas is.
2009-es évben folytattuk a már eddig is jól bevált programjainkat, így megszerveztük az egészségnapot, a vasgyűjtést, segítettünk a falunapon, amely sajnos a vihar miatt meghiúsult.
A vasgyűjtésben résztvevő gyermekeket kerti partyra invitáltuk, ahol az uzsonna mellett a Szent Iván éji népszokásokkal (tűzugrás, gyertyaöntés) ismerkedhettek meg.
Több sikeres pályázatot nyújtottunk be, melyek segítségével vásároltunk fűkaszát, sátrakat, napernyőket, TV állványt, flakonnyomót, bográcsot, és a művelődési ház irodájába laminált lapot. Támogattuk a Kenderike Néptánccsoportot, a Cserhátalja Folklórfesztivál létrejöttét, az óvoda úszásoktatását, és az idén újra átadtuk „Palotás Legaktívabb Gyermeke” címet a díjazottnak. Eddigi céljainkat, tevékenységünket a kuratóriumi tagokon kívül a szülők, más civil szervezetek aktivistái és az önkormányzat segítségével, annak támogatásával valósíthattuk meg önerőből vagy pályázati támogatással. A jövőben ugyanúgy számítunk pozitív hozzáállásukra. Nem kevésbé valamennyi közelebb és településünktől távolabb élő figyelmére, érdeklődésére, céljaink közös elérésében való részvételére.
Az idei évben változás állt be az alapítványi kuratórium összetételében, így 2009. szeptemberétől új tagok dolgoznak szervezetünkben. A régi tagok munkáját megköszönjük, az új tagoknak pedig kitartást, jó egészséget kívánunk!

Palotás, 2009. december
                                                                       Vinczéné Pálinkás Erika ,alapítványi titkár


Egészségnap 2009.

Kerti party 2009.


 


A Palotás Ifjúságáért Alapítvány:
 
Székhelye: Palotás, Kossuth út 1.
Alapítás időpontja: 1998. március 20.
Célja, tevékenysége:
- A település közösségi és kulturális életének fellendítése.
- Tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása.
- A gyermekek és a fiatalok egészséges testi, lelki és szellemi fejlődését segítő
programok szervezése.
- A fiatalok egészséges életmódra nevelésének segítése.
- A diák- és szabadidő sport szervezése, támogatása, fejlesztése.
- A környezeti ártalmak felderítése, felszámolása, környezetvédelmi feladatok ellátása.
- A természeti értékek és területek kialakítása, védelme, fejlesztése.
- Az ifjúság részére a környezet és természetvédelem a sportos, egészséges életmód
propagálása, és ezek feltételeinek megteremtése.
Képviselő neve: Vinczéné Pálinkás Erika