Palotás Község Hivatalos honlapja - Akadálymentes változat 

Jelképeink


Palotás Község Önkormányzati jelképei
Címer és  a Zászló

A Képviselő-testület a község jelképeiről és azok használatáról megalkotta a
 
9/2001.(VII.20.) számú RENDELETÉT.

 

A Község címere

 

Álló, csücskös talpú pajzs középen függőleges vonallal hasítva, majd kétharmad – egyharmad arányban vágva. A hasított pajzs heraldikai jobb oldali rész kék mezejé­ben egy álló lóherevégű arany latin kereszt látható, míg alsó egyharmad részének színe zöld. A heraldikai bal oldal felső kétharmad része zöld, mely három arany pólyával osztott, alsó egyharmad részének színe kék. A címerpajzs alatt, a pajzs ívét követő arany­színű szalag található, amelyben fekete nagybetűkkel a község neve – PALOTÁS – olvasható.

 

A kék szín a község határában a bujáki patak felduz­zasztásával létesített mesterséges tóra, a zöld szín a település mezőgazdasági jellegére, az aranyszín a kör­nyék legtermékenyebb határára, míg a kereszt a falu döntő többségben katolikus lakosságára utal. A zöld mezőben lévő három aranypólya a községbe bevezető három utat jelképezi.

A község zászlója

A zászló függőlegesen három egyenlő részre osztott 150 x 90 cm méretű téglalap alakú.

 

A két szélső harmad kék, míg a középső harmad ezüst. A zászló két hosszanti részét arany zsinór, a rúddal szemközti rövidebb oldalát arany rojt szegélyezi. A zászló középső ezüst harmadában, annak geometriai közepén 45 x 24 cm nagyságú községi címer látható. A zászló rúdja és a zászlórúd csúcsa aranyszínű.


A község pecsétje

A pecsét 4 cm átmérőjű, s a községi címernek a heraldika szabályai szerinti sraffozott változatát ábrázolja. A címert félkörben a PALOTÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA felirat és a címer megalkotásának éve (2001) övezi.


A jelképek használata

A címer, zászló, pecsét használatát, a jelképek használatának engedélyezését a helyi rendelet tartalmazza. Az a szervezet vagy személy, aki engedély nélkül vagy attól eltérő módon használja a Községi Önkormányzat jelképeit, szabálysértést követ el.