TOP-3.2.1-16-NG1-2017-0 0067


Palotás Község Önkormányzata
Művelődési ház teljeskörű energetikai korszerűsítése

Palotás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy csökkentse az önkormányzati tulajdonú Művelődési Ház épületének primer energiaigényét és károsanyag kibocsátását, valamint elősegítse hatékonyabb energiahasználatát és racionálisabb energiagazdálkodását, továbbá növelje az épület energiaellátásában alkalmazott megújuló energia részarányát.

Az 1970-es évek közepén épült művelődési ház fejlesztése több szempontból is indokolt volt, annak energetikai jellemzői messze elmaradtak a mai kor elvárásaitól.

A projekt fejlesztési elemeit az épület művelődési házként funkcionáló részének padlásfödém hőszigetelése, nyílászárók cseréje, az épület akadálymentesítése, valamint az utólagosan az épülethez hozzáépített fafödémes rész padlásfödémének hőszigetelése alkotta. A projekt keretében megvalósult a meglévő korszerűtlen gázkonvektorok, állandó hőmérsékletű gázkazán és légbefúvásos fűtési hőtermelők cseréje egy egységes levegő-víz hősszivattyús rendszerre, radiátoros hőleadók kiépítésével, automatikával programozható fűtésszabályozással ellátva. A teljesítmény és a hőigény pontatlansága miatti veszteségek csökkentése érdekében termosztatikus radiátorszelepek beszerelés történt. Továbbá az épület villamos energia fogyasztásának csökkentése/kiváltása érdekében hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítése valósult meg.

A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését eredményezi, ami nemcsak az önkormányzatnak jelent megtakarítást, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 233 378 976 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-16-NG1-2017-0 0067 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2019.01.01.-2022.09.30.

 

Bővebb információ:
06-32-580-055
palotas@palotas.hu